8.10.13 Карнавальний дух, вогняне шоу та клоун Енано

BY: НАТАЛЯ НАЗАРКЕВИЧ

Міжнародний театральний фестиваль «Золотий лев» пройшов вулицями Львова

Сміх, стукіт ходуль та запальна музика лунали з 3 по 6 жовтня на вулицях Львова. Театри з Чехії, Польщі, Білорусі, Литви, Португалії та України з’їхалися до Львова на театральний фестиваль «Золотий лев». Під барабанний дріб гордо прямували проспектами венеціанські красуні, підкорювачі вогню, дівчинка-метелик… Очолював процесію клоун Енано у лавровому вінку та вішаком-луком у руках.

На площі біля Оперного юрмиться натовп, чути регіт та дитячий сміх – публіку розважає португальський клоун. Червоний ніс, синій комбінезон та черевики сорок сьомого розміру – звичний образ коміка. Від чудернацьких витівок Енано натовп шаленіє: то зненацька налетить на бабусю, а та з переляку сумкою захищається, то вкраде наречену, то роздягнеться… до білизни. У Львові португальський комік вдруге. «Українські діти, як і всі інші діти світу, – справжні. У їхніх головах ще нема тих блоків і рамок, у які загнані дорослі», – каже Енано.

Київські театрали для львів’ян підготували запальний канкан: еротично задирали ніжку-ходулю та балансували на другій. Учасниці кабаре розповіли, що на ходулях почуваються навіть впевненіше, ніж на підборах. Головний момент свята – карнавальна хода всіх учасників фестивалю – розпочалася від площі Григоренка (пам’ятник Юрію Змієборцю) по Гнатюка через проспект Свободи і до площі біля Оперного. На тротуарах ніде було яблуку впасти, усі хотіли якнайближче побачити яскраві костюми артистів та сфотографуватися з велетнями. Попереду махає білими крилами велетенський «птах», за ним прилаштувалися клоуни. З розмальованими мармизами вони балансують та усміхаються перехожим. За клоунами повзе серед диму чи то «троянський кінь», чи то дракон. За металевою конструкцією весело прямують велетенські дідусь з бабусею, а за ними на колесах – сад китайських сакур. Далі венеціанські красуні зі своїми кавалерами граційно прогулюються і радо фотографуються з усіма охочими.

Актори Євпаторійського театру вогню Gefest влаштували вогняне шоу. Попереду чоловік у довгому чорному плащі і вогнеметом у руках, видовище моторошне, а за ним інші актори жонглюють смолоскипами. Замикав карнавальну ходу корабель-фаєр, який стріляв різнокольоровим димом… Такому видовищу позаздрили б футбольні фанати будь-якої команди. Біля Оперного театру артисти влаштували танці та святковий феєрверк. Завершилось дійство дружньою фотосесією з театралами.